“Gud hvor er de grimme”, har du hørt det udtryk før?

Højttalere i hjemmet kan godt være en årsag til mange diskussioner i hjemmene.

Der har også altid været en historisk forskel i hvad piger synes var fine højttalere, og hvad drengene synes er fine højttalere. Så det er noget af en balance at få disse to opfattelser til at mødes om et kompromis.

Men hvis nu du kigger på indbygningshøjttalere, så er det en produktgruppe, hvor begge parter kan blive tilfredse med en rigtig god løsning.

Nogle vil være lidt afvisende for indbygningshøjttalere fordi de tænker eller har oplevet, lyden ikke har været speciel god.

Men det er ofte når disse højttalere ses i indkøbscentre, butikker og P-kældere. Her er der to vinkler til valg af indbygningshøjttalere. Den mest magtpåliggende årsag er prisen. Det er specielt i butikker og indkøbscentre, hvor de blot tænker der skal være lidt baggrundslyd.

Den anden er helt bevidst at spille dårlig lyd i P-kældre. Men disse to emner kommer vi tilbage til i et andet blog indlæg.

Du har to muligheder når vi taler indbygningshøjttalere, det er til indbygning i væggene, eller til indbygning i loftet. Disse er så kun synlige fordi der er en frontgrill foran højttaleren.

Der kan være ret så meget udvikling i disse frontgrille, da de har en reel stor betydning for lyden, dens design og farveudtryk.

Frontgrillen kan fra eksempelvis Origin Acoustics altid males i en farve du kunne tænke dig, så grillen måske endnu mere blander sig med loftets farve. Men det kan også være du vælger som Bang & Olufsen har lavet, en smuk aluminiums grill, som du kan få leveret i forskellige flotte nuancer, hvor farve anodiseres ind i aluminiummet. Det er farver som sort, bronze, guld og brun men også Rose Gold og andre nuancer indenfor ovenstående farver er mulige.

Det kan være du har spekuleret over vi skrev usynlig lydinstallation, og hvorfor jeg slet ikke har nævnt det endnu.

Det er helt rigtigt, du kan sagtens få lavet en helt skjult højttalerinstallation, og den leverer en fantastisk lydkvalitet.

Producenten Nakymatone, har udviklet et unikt patenteret produkt. Hvor du ligesom med almindelig indbygningshøjttalere laver et hul i loft eller væg, du monterer højttaleren i hullet og udså kan du spartle ovenpå højttaleren. Der anbefales et lag mellem 1,5 til 3 mm. Bliver det tykkere, skal du bare bruge kraftigere forstærkere.

Højttaleren er et komplet produkt du installerer i væg eller loft. Den har sin egen lukkede bagkasse. Og når den er installeret skal du ikke være bange for m den kan sprænge. Den har indbygget elektronisk beskyttelse, der vil skrue ned, før højttaleren går i stykker.

Lyden fra en sådan helt skjult installation er en ganske unik oplevelse, hvor du bare har musikken omkring dig og ikke defineres af den kommer fra bestemte steder. Du kan her på siden se billeder der er taget under en installation af disse helt skjulte højttalere:

På billedet her ved siden af er installationen som sådan færdig. Nu kan maleren komme og lave sin magi.

Du vil også kunne tapetsere ovenpå disse højttalere, og en tyng laminat er også en mulighed.

Inde i højttaleren er der ingen magneter, som en almindelig højttaler. Problemet med magneter er de tiltrækker snavs. Så duer ikke til en skjult installation.

Højttalere vil faktisk omdanne en del af loftet til at være en del af højttaleren, når spartlingen er tør. Det får loftet til at vibrere med, og det er faktisk vibrationer på højttalerens front der skaber alle lydbølgerne vi hører som musik eller tale. Det er helt unikt og utrolig detaljeret.

Hvis der bruges almindelige enheder bag en sådan installation, vil det forårsage sprækker i loftet, så derfor er højttaleren opbygget som et instrument, eksempelvis en guitar eller violin som også udnytter instrumentets kabinet til at gengive lydene.

Eneste udfordring kan være subwoofere til skjult installation, fordi deres tunge vibrationer vil få enhver installation spartlet i gipsloft til at sprække. Men da subwooferen er så taknemmeligt et produkt, og kan placeres meget fleksibelt i rummet, kan denne nemt skjules bag et møbel, gardin, måske luftkanal eller lignende, så vi kan sikre de dybe toner kommer med til at skabe det totale lydbillede.

Du kan spartle højttalerne ind i alle rum, og der findes store og små modeller, alt efter hvad rum de skal installeres i.

En smart model er en højttaler der kan spille i stereo, altså både venstre og højre kanal i en højttaler. Det er utrolig smart til dit badeværelse eller mindre værelser og påklædningsrum.

Højttalerne er klar til om du blot vil have det som Lounge/baggrundslyd, eller du ønsker de også skal kunne bruges til en festlig lejlighed, hvor der bliver skruet lidt op ude på dansegulvet i stuen.